Tips omgaan met stress

03 april 2020

Stress en angst tijdens Corona

De wereld is binnen een paar weken enorm veranderd. Het virus COVID-19 is opeens erg dichtbij gekomen en door de genomen maatregelen is het dagelijks leven voor iedereen compleet anders. Deze ontregeling zorgt logischerwijs voor veel stress en angst in de maatschappij.

Mental Health Caribbean heeft de volgende adviezen die kunnen helpen bij het voorkomen of reduceren van stress en gevoelens van angst.

Het is oké om je niet lekker in je vel te voelen

De huidige situatie maakt dat iedereen zich onrustig kan voelen. Dit is normaal. Probeer om zoveel mogelijk met de mensen om je heen in contact te blijven. Door de ‘social distance’ maatregelen kan dit niet ‘face to face’ gedaan worden, maar via moderne technologie zijn er veel manieren om toch met elkaar in contact te blijven zonder fysiek aanwezig te zijn.

Zorg voor een gezonde levensstijl

Probeer je aan een dagelijkse structuur te houden. Vooral met kinderen thuis is het belangrijk om structuur te houden. Ga op vaste tijden naar bed en sta ook op vaste tijden op. Goede nachtrust maakt dat je de volgende dag mentaal fit bent. Blijf niet de hele dag in bed liggen. Genoeg lichaamsbeweging is ook belangrijk om mentaal fit te blijven. Probeer om binnenshuis of in je tuin in beweging te blijven.

Let op je eetpatroon

Door stress kunnen mensen al gauw overmatig of te weinig gaan eten. Door overmatig of te weinig te eten kan je je al heel snel ellendig gaan voelen. Zorg dat je een gezonde eetpatroon aanhoudt.

Overmatig gebruik van middelen helpt niet

Gebruik geen drugs en/of alcohol om de stress te onderdrukken. Overmatig gebruik van drugs/alcohol kan de persoonlijke situatie juist erger maken. Zoek op andere manieren afleiding, door bijv. met vrienden te bellen, (online) spelletjes te spelen of muziek te luisteren.

Beperk gebruik van sociale media

Sociale media staat vol met (nep)nieuws over COVID-19. Door de hele dag alle berichten te lezen kan er een groter gevoel van onrust, angst en stress ontstaan. Niet alle berichtgeving is betrouwbaar. Zoek een balans in blootstelling aan sociale media en raadpleeg alleen betrouwbare websites (zoals van het RIVM of WHO) om onnodige stress te voorkomen.

Gun jezelf rust

De maatregelen die opgelegd zijn geven ook de ruimte om jezelf rust te geven. Alleen het noodzakelijke moet. Volg je dagelijkse structuur en gun jezelf rustmomenten. Als je dat lastig vindt bestaan er ‘mindfulness’ oefeningen die je kan opzoeken en beluisteren.

Schrijf je gedachten op

Het op papier zetten van gedachten werkt therapeutisch. Tijdens een crisis kunnen er veel gedachten door je hoofd gaan. Het helpt om al deze gedachten op papier te zetten en na te gaan of de gedachten ‘helpend’ of ‘niet helpend’ zijn. Voorbeelden van helpende en niet helpende gedachten zijn:

Niet helpend Helpend
We komen nooit meer uit deze crisis. Na dit dieptepunt komt er weer ook een hoogtepunt.
Het lukt mij niet om discipline op te brengen om nieuwe structuur aan mijn leven te brengen. Het lukt mij niet om structuur aan te brengen, maar ik vraag advies en hulp aan anderen hoe dit aan te pakken.
Ik kan de stress niet meer aan. Ik ben me bewust van mijn stress. Ik ga op zoek naar gezonde afleiding om minder stress te ervaren.

Focus op alles waar je wél controle over hebt, zoals wat je op een dag allemaal doet (zoals, koken, schoonmaken, telefonisch contact met familie en vrienden). Dat zijn vaak de ‘helpende’ gedachten.

Leuke bezigheid zoeken

Niet meer groepen familieleden/vrienden en evenementen kunnen bezoeken kan een gevoel van verveling en frustratie opwekken. En als er eenmaal contact is met anderen, mag je niet te dichtbij elkaar komen. In plaats om op de verveling te focussen kan er gezocht worden naar leuke nieuwe bezigheden die solistisch gedaan kunnen worden. Bijvoorbeeld een hobby oppakken, klussen in je huis (waar je vroeger geen tijd voor had), tuinieren etc.

Het is belangrijk om te onthouden dat het volstrekt normaal is om in deze tijden van crisis gevoelens van stress en angst te hebben. Probeer de tips te volgen en elkaar te ondersteunen. Zie hier in deze video een samenvatting van de tips (ondertiteling in het Nederlands).