Eerste Groep MHC-Medewerkers Rondt Succesvol Opleiding tot Systeem-Therapeutisch Werker Af

03 juli 2024

Kralendijk- Een groep MHC-medewerkers van de Kind en Jeugd afdeling Hi5 heeft met succes de post-HBO-opleiding tot Systeem Therapeutisch Werker (STW) afgerond. De opleiding, onder leiding van Fariba Rhmaty en Glenn Helberg werd op 7 juni 2024 feestelijk afgesloten met de uitreiking van het diploma. De medewerkers die deze prestatie hebben behaald zijn Charenne Weide, Charissa Petronia, Deborah Janga, Jeredelin Kloks en Loëlle Thodé. Dit was de eerste STW-opleiding die vanuit Bonaire werd gevolgd.

Tijdens deze opleiding hebben de medewerkers hun vaardigheden uitgebreid om zorg op een systemische, intergenerationele en transculturele manier te bieden. Deze aanpak is bijzonder relevant in de Caribische context, waar familie en culturele diversiteit een grote rol spelen. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat MHC de best mogelijke zorg en ondersteuning biedt aan de jeugd en hun systeem op Bonaire. Thema’s die naar voren kwamen waren onder andere culturele identiteit, culturele verklaringen van de ziekte, de kracht van familiesystemen, ‘Het Transitie behandelmodel’ interculturele communicatie en de impact van taal en breuken en verlies van ‘cultuur en context’.

Cultuursensitief werken

Het Transitie Behandel Model (TBM), ontwikkeld door Fariba Rhmaty, was een belangrijk onderdeel van de opleiding. Dit model neemt faseovergangen in het leven van het cliëntsysteem als uitgangspunt van diagnostiek en behandeling. In deze systemische benadering is het essentieel om een veilige ruimte te creëren voor cliënten, zodat zij kunnen stabiliseren en herstellen. Belangrijke aspecten hierbij zijn cultuursensitiviteit en het gebruik van eigen ervaringen en achtergronden door de therapeut tijdens het behandeltraject.