MHC en FCB ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst voor een nieuw kantoor op Bonaire

24 april 2024

Kralendijk- De vraag naar psychische hulp op Bonaire groeit al jaren. Steeds meer mensen melden zich bij MHC. Om de groeiende vraag op te kunnen vangen, tekende MHC op 23 april een overeenkomst met Fundashon Cas Boneriano (FCB) voor de bouw van een nieuw pand. 

Deze toenemende behoefte aan psychische hulp komt met name door de groei van het aantal inwoners van Bonaire in combinatie met een toename in sociale problematiek als armoede. MHC ziet steeds vaker dat inwoners van Bonaire door armoede ernstige psychiatrische problemen ontwikkelen. Dit leidt tot schrijnende situaties, niet alleen in materieel opzicht, maar ook op psychisch vlak. Dit vanwege de zorgen om schulden, maar ook omdat de armoede bijdraagt aan een toename van verwaarlozing, huiselijk geweld en seksueel misbruik.

Een positievere oorzaak van deze toenemende vraag naar psychische ondersteuning is dat er steeds meer bewustwording is omtrent mentale gezondheid en het taboe hierop minder wordt. Mensen zijn daardoor eerder geneigd hulp te zoeken. De steeds groter wordende hulpvraag vanuit de Bonairiaanse bevolking betekent dat er ook meer medewerkers nodig zijn. Daarom tekenden MHC en woningstichting FCB tijdens een feestelijke bijeenkomst een samenwerkingsovereenkomst voor de bouw van een nieuw kantoor op Bonaire. De bestuurders van beide organisaties benadrukten de urgentie van dit nieuw te realiseren gebouw. “Met de bouw van dit nieuwe kantoor kunnen we de geestelijke gezondheidszorg voor de inwoners van Bonaire verbeteren en toegankelijker maken”, aldus Erik Janssen, directeur-bestuurder van MHC.

Het nieuwe pand wordt een zogenoemd FACT-kantoor. Dat wil zeggen dat het team dat er komt te werken in het bezit is van het FACT keurmerk. FACT staat voor Flexible Assertive Community Treatment, wat betekent dat verschillende hulpverleners samenwerken in een multidisciplinair team. Psychologen, psychiaters en andere professionals bieden mensen met verslavingsproblematiek of een ernstige psychiatrische aandoening begeleiding in hun vertrouwde omgeving. Ook familieleden en naasten van de client worden betrokken bij het behandeltraject en de client zelf wordt ondersteund bij de benodigde stappen om uiteindelijk weer volledig mee te kunnen doen in de maatschappij. Daarnaast zal op de tweede verdieping ook management en beleid gehuisvest worden.

Fotobijschrift: FCB bestuurder Ben Oleana (r) en MHC directeur Erik Jansen zetten hun handtekening onder de overeenkomst.