Bonaire

Bonaire

Het eiland Bonaire ligt op bijna 50 kilometer van Curaçao, 80 kilometer ten noorden van Venezuela en 138 kilometer ten oosten van Aruba. Bonaire is zo’n 38 kilometer lang en tussen de 5 en 11 kilometer breed. Bonaire heeft ongeveer 15.000 inwoners. De meeste mensen wonen in de grootste plaats, Kralendijk. De eerste inwoners van Bonaire waren de Caquetio’s, een stam van de Arawak-indianen uit Venezuela. Zij kwamen waarschijnlijk rond 1300 voor Christus naar Bonaire. In 1499 werd het eiland door de Spanjaarden geclaimd en in 1636 namen de Nederlanders bezit van Bonaire. Aan het einde van de 17e eeuw werden tot slaaf gemaakte Afrikaanse mensen naar Bonaire gebracht om er te werken. De bevolking van nu is een mix van meer dan 80 nationaliteiten en etnische achtergronden. Bonaire heeft een kleine, maar levendige economie. Het grootste deel van de beroepsbevolking werkt in het toerisme. Ook de zoutindustrie en de olieoverslaghaven brengen werkgelegenheid. Bonaire staat bekend als ‘Divers Paradise’. De combinatie van de rustige wateren, het goede zicht onder water en de prachtige koraalformaties en vissen zorgt ervoor dat Bonaire dé plek is om te duiken!

Rincon

Rincon is niet alleen het oudste dorp van Bonaire, maar ook het oudste van de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba. Oorspronkelijk bouwden de Spanjaarden deze nederzetting in de vroege 16e eeuw. Rincon werd strategisch gebouwd in de vallei, buiten het zicht van vijandige mogendheden, zoals piraten en andere schepen. Slaven werden naar Bonaire gebracht om op plantages of in de zoutpannen in het zuiden te werken. De slaven woonden met hun families in Rincon. Zo konden ze lopend naar de zoutpannen en verbleven daar dan de hele werkweek.

De vlag van Bonaire

De gele driehoek geeft de zon weer en de knalgele bloemen, die te voorschijn komen na een regenval. Het witte vlak in het midden staat voor de puurheid van de Bonairianen en de blauwe driehoek herinnert de mensen aan de Caribische oceaan die rondom hun eiland trotseert. De ster in de vlag van Bonaire telt zes punten, welke staan voor de zes oorspronkelijke woonkernen. Het kompas staat voor de dappere zeelieden die de Nederlandse Marine hebben bijgestaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast geeft de vurige kleur rood in het kompas de strijdkracht van de Bonairianen weer.