Saba

Saba

Het eilandgebied Saba is het kleinste bewoonde eiland van de voormalige Nederlandse Antillen. Saba ligt 30 kilometer ten zuidwesten van Sint-Maarten. Het is ongeveer 4,5 kilometer in doorsnee, en de oppervlakte is 13 km². Saba bestaat uit een slapende vulkaan met vier lavakoepels. De hellingen lopen steil af naar zee, en de kust is rotsachtig. De vulkaan Mount Scenery is met zijn 877 meter het hoogste punt van het eiland én van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Saba heeft ongeveer 1400 inwoners, waarvan de meerderheid in de hoofdplaats The Bottom woont. De bijnaam van Saba is ‘the unspoiled queen’. Saba leeft van toerisme, en bezit sinds 1988 een medische faculteit, de Saba University School of Medicine, die veel studenten uit de Verenigde Staten trekt.

Geschiedenis

Saba werd in 1493 ontdekt door Columbus; er woonden toen indianen. Columbus noemde het eiland San Cristóbal. Een mogelijke verklaring van de naam Saba is dat dit werd afgekort als S.†bal en als Saba werd gelezen. In 1632 werd het Nederlands bezit. In 1635 leed een Engels schip schipbreuk bij Saba; de overlevenden waren vermoedelijk de eerste Europese bewoners. Daarnaast stamt de bevolking af van Afrikaanse slaven, Schotten, Ieren en Zeeuwen. Opmerkelijk is dat een kwart van de inwoners Johnson of Hassell heet. Saba wisselde vaak van ‘eigenaar’. Het was in bezit van Frankrijk, Spanje, Nederland en van de Britten. In 1816 kwam het definitief bij Nederland. In 1960 is op de noordelijke punt van Saba (Flat-Point) een vliegveldje aangelegd. Het heeft de kortste landingsbaan voor commercieel vliegverkeer ter wereld (400 meter).

De vlag van Saba

De vlag van Saba heeft de kleuren rood, wit, blauw en goud(geel). De bovenste helft bestaat uit twee gelijke rode driehoeken; de onderste helft uit twee gelijke blauwe driehoeken. De ruit in het midden is wit en bevat een vijfpuntige gouden ster. Deze kleur is gekozen om de rijkdom van het eiland en de hoop voor een goede toekomst te symboliseren. De ster staat voor het eiland; de kleuren rood, wit en blauw symboliseren de band met Nederland. Rood symboliseert daarnaast moed, eenheid en krachtdadigheid; wit vrede en blauw de zee.