Veel lof voor het goede werk van Mental Health Caribbean

27 november 2019

Verschenen in Papiamentu in de ‘Extra’ van Bonaire op 26-11-2019

Veel lof voor het goede werk van Mental Health Caribbean op Bonaire

Mental Health Caribbean (MHC) die de opleiding voor de GZ-psycholoog organiseert scoort goed bij de twee docenten die speciaal hiervoor uit Nederland zijn gekomen om de lessen te geven. Claire Hulsmans (hoofddocent RINO Zuid in Eindhoven) en Frank van der Heijden (psychiater en docent bij het Vincent van Gogh instituut in Venray) zijn de docenten die de GZ-opleiding begeleiden die afgelopen week is begonnen. Zij vertellen dat ze heel tevreden zijn met hoe de eerste week van de opleiding is gegaan. Ze zijn speciaal naar Bonaire gekomen om les te geven. Ze geven veel lof aan Mental Health Caribbean die het in een korte tijd gelukt is om deze opleiding te organiseren.

Volgens Van der Heijden is lesgeven op deze manier niet makkelijk. De docenten zijn niet ervan op de hoogte hoe alles georganiseerd is op de verschillende eilanden. Wat hij wel kan zeggen is dat MHC alles op Bonaire wel goed geregeld heeft. “Ik weet niet hoe de geestelijke gezondheidszorg is geregeld op de andere eilanden, omdat ik er ook niet ben geweest”, zegt Van der Heijden tegen Extra. “Maar ik moet wel zeggen dat MHC het heel goed heeft gedaan de afgelopen jaren op Bonaire, vooral bij het samenbrengen van de verschillende faciliteiten voor mensen met psychische problemen. Dit is heel belangrijk.”

Maar de docenten horen ook van de studenten hoe het loopt op de andere eilanden. Zij zijn professionals met jaren werkervaring als psycholoog bij verschillende organisaties op de eilanden. “Zij vertellen wat goed gaat en wat nog beter kan. Dat is het fijne van de opleiding. Op deze manier kan iedereen van elkaar leren en de samenwerking opzoeken. Dat is juist wat ik zie gebeuren de afgelopen dagen en we zijn nog maar net begonnen”, zegt Van der Heijden.

Claire Hulsmans voegt toe: “En in de lessen is het duidelijk. Zij komen met casussen uit de praktijk van de verschillende eilanden. Zo zie je bijvoorbeeld dat het op het ene eiland heel anders is geregeld dan op het andere eiland”. Hulsmans neemt onderwijs als voorbeeld. Op Bonaire is dat geregeld via het desbetreffende Ministerie in Nederland. Op Aruba gebeurt dat via het lokale Ministerie. “Elke verkiezing vallen er bepaalde dingen af, worden dingen op andere manieren georganiseerd. Dat zorgt ervoor dat dingen wat moeilijker lopen op de eilanden. In tegenstelling tot wanneer er continuïteit bestaat en de dingen voor een langere tijd geregeld zijn. Dat is ook de reden waarom het op Bonaire goed geregeld is”.

Het doel van de opleiding is, volgens Hulsmans, om goed opgeleide lokale GZ psychologen op de eilanden te hebben zodat de zorg voor kinderen en volwassenen zo goed mogelijk georganiseerd kan worden en begeleiding gegeven kan worden aan degenen die dat nodig hebben. “Ik ben er zeker van dat dit ons gaat lukken. In 3 jaar zijn deze studenten de opleiders en zo blijft de cirkel rond. Ze zijn enthousiast en gemotiveerd en hebben heel lang moeten wachten op deze opleiding. Ze zijn heel blij dat eindelijk de opleiding hier kon plaatsvinden”, zegt Hulsmans.

Een enorme voordeel is dat ze niet naar Nederland hoeven te gaan om de opleiding te volgen, met het risico dat ze niet terugkomen na de studie.