Boeklancering ‘Un kashi yen’ groot succes

19 mei 2023

Op vrijdagmiddag 26 mei werd ‘Un kashi yen’ – het kinderboek over emoties en trauma – aan het publiek gepresenteerd. “Een groot succes”, zegt GZ-psycholoog Marielle Hoekstra, die de kinderen op een boeiende manier wist mee te trekken in het verhaal van een moeder die met psychische klachten kampt door trauma’s uit het verleden.

Zij toonde met emotiekaartjes de verschillende emoties die in het boek voorkomen en werd in haar presentatie begeleid door een pianist, die aan die gevoelens geluid wist te geven. Kinderen moesten aan de hand van de pianogeluiden een emotie koppelen en benoemen. Ook kwam er in de interactie met de aanwezigen ruimte vrij om eigen (vervelende) gevoelens uit te drukken, die metaforisch hun eigen kast vol maken.

Ervaringsdeskundige Audrylena, die een belangrijk onderdeel vormde in de totstandkoming van de Caribische versie van ‘Een kast vol’, sprak over haar eigen situatie en hoe zij bij Hoekstra een psychische behandelingstraject volgde. Samen met Hoekstra gaf ze uitleg over de metafoor ‘een kast vol’ en het belang van praten over emoties en nare (traumatische) ervaringen. Ook werd er voorgelezen uit het boek.

Waardevol

Krista Oplaat, bestuurssecretaris bij MHC, die samen met TOP Bonaire het boekje heeft weten om te zetten naar de culturele context van Bonaire, kijkt voldaan terug. “Maar het is van belang dat er over deze thema’s gesproken blijft worden en dat men het boek gaan lezen.” ‘Un kashi yen’ is te leen bij de bibliotheek. “Boeken zoals deze zijn een waardevolle aanvulling op onze collectie”, aldus Jennifer Pocornie-Martis, lid van de werkgroep Doorontwikkeling Bibliotheek Bonaire, die initiatieven en samenwerkingen zoals deze omarmt. “Dit past bij het maatschappelijke karakter van de bibliotheek.”

Samenwerking

‘Een kast vol’ is een metafoor voor een ‘vol hoofd’ en is oorspronkelijk geschreven door voormalig politieagente Maaike Zegers-Handgraaf. Het originele boek legt uit waar zij tegen aan liep binnen haar gezin toen ze kampte met een posttraumatische stress-stoornis door haar werk en in behandeling was bij GZ psycholoog Marielle Hoekstra. Voor de Caribische versie is het project opgepakt door het Talent Ontwikkel Programma Bonaire (TOP), in samenwerking met MHC. Samen met lokale ervaringsdeskundige heeft Maaike het verhaal omgezet naar de Caribische context en is het vertaald naar Papiamentu. Dit lukte met financiële steun van MHC, Zorg en Jeugd Caribisch Nederland en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op Bonaire. Het boek, zowel in het Papiaments als in het Nederlands, zal vanaf 26 mei bij de bibliotheek en verschillende jeugdinstanties op Bonaire beschikbaar zijn.