GZ-psycholoog opleiding is van start!

27 november 2019

Verschenen in Papiamentu in de ‘Extra’ van Bonaire 26-11-2019

GZ-psycholoog opleiding is van start

Primeur voor de Nederlandse eilanden in de Cariben

Kralendijk – Afgelopen vrijdag is de eerste week van de Gezondheidszorg psycholoog opleiding afgerond. Aan de opleiding doen 20 studenten mee die werken op de verschillende eilanden in de Cariben. Acht studenten uit Bonaire, acht studenten uit Aruba, twee uit Curaçao en twee uit Sint-Maarten. De eerste lessen hebben plaatsgevonden op Bonaire bij de Kind & Jeugd afdeling (Hi-5) van Mental Health Caribbean (MHC). De studenten zijn professionals die al een aantal jaren werkzaam zijn als psycholoog op de verschillende eilanden op verschillende afdelingen die zich nu specialiseren als GZ psycholoog.

Aan het einde van de eerste week van de opleiding (die twee jaar duurt) hebben de studenten tevredenheid uitgedrukt met het feit dat er eindelijk een opleiding is begonnen en dat ze de kans hebben om zichzelf verder te professionaliseren. De postdoctorale opleiding is ook een primeur voor de eilanden. Het is de eerste keer dat het gelukt is om deze opleiding op de eilanden zelf te organiseren, zonder dat de studenten naar Nederland hoeven. Dit is dankzij het initiatief van MHC die een overeenkomst heeft gesloten met de Nederlandse onderwijsinstelling RINO Zuid, zodat de opleiding hier georganiseerd kon worden.

De groep studenten zijn allemaal mensen die een universitaire studie hebben afgerond en al werkzaam zijn bij verschillende instanties op verschillende gebieden in de gezondheidszorg op de eilanden. Sommigen zijn psychologen die werken met schoolgaande kinderen, anderen werken met mensen met verslaving. Zij hebben de drang gevoeld om zich verder te specialiseren om zo een betere behandeling te kunnen bieden aan hun cliënten.

Doel van de opleiding is om de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en volwassenen op alle eilanden te verhogen. Ook houdt het de kwaliteit van diensten hoog. Wanneer iemand een GZ-psycholoog bezoekt op een van de eilanden zal hij een hoge kwaliteit van zorg kunnen verwachten. GZ-psycholoog is een beroep die in de BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) staat en dus ook beschermd is door wetgeving.

De eerste twee weken van de studie op Bonaire zitten er vrijdag op. De intentie is om elke keer de lessen te laten plaatsvinden op de verschillende eilanden. Het kost de studenten veel moeite om deel te nemen aan de opleiding. Het is ook een dure opleiding. Daarom vinden de studenten het ook belangrijk dat de overheden van de verschillende eilanden zich realiseren dat de opleiding en de financiële ondersteuning hierin heel belangrijk is voor alle eilanden.

Deze GZ-opleiding is geregistreerd, erkend en heeft dezelfde waarde als de opleiding in Nederland.