Caribische kinderboek over emoties overhandigd aan gedeputeerde Nina den Heyer en staatssecretaris van Huffelen

01 december 2022

Op vrijdag 25 november heeft Nina den Heyer op haar laatste dag als gedeputeerde samen met staatssecretaris BZK Alexandra van Huffelen de Caribische versie van het kinderboek ‘Een kast vol’ (vertaald naar het Papiaments ‘Un kashi yen’) overhandigd gekregen. ‘Un kashi yen’ is een voorlees kinderboek in het Papiaments over het meemaken van traumatische ervaringen, intergenerationele overdracht en emotie-regulatie problematiek. Het kinderboek geeft families handvatten om emoties en geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken. Gedeputeerde den Heyer heeft het nawoord geschreven.

Het boek is een middel om in gesprek te komen met kinderen over emoties en moeilijke situaties in de eigen taal. Door woorden te geven aan de emoties kunnen kinderen beter begrijpen wat er aan de hand is, in het bijzonder wanneer een van de ouders te maken heeft met trauma. De handvatten die gegeven worden kunnen ervoor zorgen dat er meer begrip ontstaat en dat situaties thuis minder escaleren. Het boekje is op een laagdrempelige manier geschreven, zodat ouders zelf, scholen en andere instanties er gebruik van kunnen maken.

‘Een kast vol’ is een metafoor voor een ‘vol hoofd’ en is geschreven door Maaike Zegers-Handgraaf (https://www.eenkastvol.nl/). Het originele boek legt uit waar schrijfster Maaike tegen aan liep binnen haar gezin toen ze kampte met een posttraumatische stress-stoornis uit haar werk als politieagente tijdens haar behandeling bij Marielle. Daarnaast hebben zij vorig jaar ook een versie van het boek uitgebracht voor defensiepersoneel.

Voor de Caribische versie is het project opgepakt door het Talent Ontwikkel Programma Bonaire (TOP) in samenwerking met de GGZ instelling Mental Health Caribbean (MHC). Samen met lokale ervaringsdeskundige heeft Maaike het verhaal omgezet naar de Caribische context en is het vertaald naar Papiamentu. Dit lukte met financiële steun van MHC, Zorg en Jeugd Caribisch Nederland en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op Bonaire. Het boek, zowel in het Papiaments als in het Nederlands, zal binnenkort bij de bibliotheek en verschillende jeugdinstanties op Bonaire beschikbaar zijn.

GZ-psycholoog Marielle Hoekstra en TOP kandidaten hebben het Papiamentstalige boek aan gedeputeerde Nina den Heyer en staatssecretaris Alexandra van Huffelen overhandigd, tevens samen met de Nederlandse versie.