Wat is heroïne?

Heroïne is een zeer verslavende drug. Pure heroïne is een witte poeder met een bittere smaak dat oplosbaar is in water. Heroïne is meestal zodanig versneden dat het een grijze of bruine kleur heeft en slechts door toevoeging van zuur (bijvoorbeeld citroensap) oplosbaar is. Heroïne wordt gemaakt uit ruwe opium die op haar beurt wordt gehaald uit de papaverplant (Papaver Somniferum). Opium is een dikke bruine pasta. Uit de ruwe opium kan via een chemische bewerking heroïne worden gemaakt. De opiumproductie gebeurt voornamelijk in Aziatische landen.
Heroïne is meestal versneden (vermengd) met paracetamol en/of cafeïne.

Hoe wordt het gebruikt?

Heroïne wordt meestal gespoten of op aluminiumfolie gelegd en met een aansteker verhit. De vrijkomende dampen worden door een kokertje opgezogen en komen zo rechtstreeks in de longen terecht. Heroïne kan ook gerookt of gesnoven worden, maar dat komt weinig voor.

Wat is het effect?

Heroïne behoort tot de groep verdovende middelen. Heroine verdoofd de zenuwstelsel. Het onderdrukt pijn en gevoelens. De effecten kunnen per persoon verschillen.
De eerste paar keer gebruik van heroïne zijn altijd onprettig en je kunt last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, overgeven en jeuk over je hele lichaam.
Na het inspuiten (ook wel een ‘shot’ genoemd) of het inademen van de dampen ervaar je een ‘flash’, een hevig gevoel van genot dat enkele seconden duurt. Onaangename gevoelens zoals pijn, verdriet, honger en angst verdwijnen. Samen met de negatieve vallen ook de positieve gevoelens zoals verliefdheid, blijdschap en seksuele gevoelens weg.
Wanneer de heroïne uitgewerkt is ontstaan er lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid. De klachten verdwijnen pas als je weer een volgende “shot” hebt gehad. Het lichaam went aan de heroïne waardoor het lichaam steeds vaker een dosis heroïne nodig heeft.

Hoe lang werk het?

Ongeveer 4 tot 6 uur.

Wat zijn de risico’s en gevaren?

 • Heroïne is zeer verslavend. Je kan na een paar keer gebruik behoefte hebben om vaker te gebruiken.
 • Een gebruiker weet nooit hoe zuiver de heroïne is. Vaak wordt de heroïne met allerlei stoffen versneden die gevaarlijk kunnen zijn.
 • Kans op overdosis is groot.
 • Heroïne inspuiten kan voor wondjes zorgen die ontstoken raken of voor bloedingen. Het inspuiten van onzuivere heroïne kan vuil in de aders brengen en die aders beschadigen.
 • Grote kans op HIV en hepatitis B en C door het gebruik van vuile naalden.
 • Heroïne is sterk verdovend, waardoor je niet in de gaten hebt dat je bijv. bij een ongeval je ernstig bezeerd hebt.
 • Er zijn ernstige risico’s verbonden aan het gebruik van heroïne tijdens de zwangerschap. Kans op een miskraam is groot, de baby kan te klein geboren worden en kan met allerlei afwijkingen en verslaafd geboren worden.
 • Heroïnegebruik gaat vaak samen met zelfverwaarlozing, zoals slecht eten en onregelmatig leven. Dat heeft gevolgen voor het lichaam. Je lichaam vermagert, je krijgt niet de juiste voedingstoffen binnen, je bent vatbaarder voor ziektes.
 • Afkicken van heroine is een moeilijk en zwaar proces. Je kan hevige ontwenningsverschijnselen krijgen.
 • Heroïne verslaving geeft veel relationele, sociale en financiële problemen.
 • Depressies en psychoses.
 • Naast overdosis en aids zijn doodsoorzaken, kanker, longproblemen, ongevallen, geweld, hart- en vaatziekten, zelfdoding.