Kinderen van ouders met een psychisch probleem (KOPP) en kinderen van ouders met een verslaving (KVO) lopen een verhoogd risico om zelf ook een psychisch probleem of verslaving te ontwikkelen. In vele gezinnen op de BES eilanden is er sprake van verslavingsproblematiek of psychiatrie. Wij zijn daarom gestart met de KVO/KOPP doe en praatgroep in samenwerking met Centrum van Jeugd en gezin en Jeugdzorg Caribisch Nederland. We hebben het originele KVO/KOPP programma aangepast aan de cultuur en belevingswereld van de kinderen van Bonaire.

In de bijeenkomsten krijgen kinderen laagdrempelige informatie over alcohol en drugs, en leren ze praten over hun emoties en over hoe de thuis situatie is en waarom hun ouders zijn zoals ze zijn.

Het doel is om kinderen die in het begin vrij gesloten zijn meer te stimuleren om te praten. Na afloop van de training kunnen kinderen vertellen wat de gevolgen van het gebruik van alcohol en drugs en hebben het besef dat ze niet anders zijn dan andere kinderen die in een “normaal” gezin opgroeien.