Wat is LSD?

LSD (d-lysergzuurdiethylamide) is een tripmiddel en valt onder de synthetische drugs. Dit betekent dat de drug in een laboratorium gemaakt wordt. Tripmiddelen zijn drugs. Ze veroorzaken onder andere hallucinaties. Dat betekent dat ze de waarneming van de zintuigen veranderen. LSD wordt vaak in de vorm van papierstrips verkocht. De LSD wordt daar in een dunne laag opgespoten. LSD is ook verkrijgbaar als kleine tabletjes, doorzichtige geltabletjes en in dunne schilfertjes. Vloeibare LSD en LSD in poedervorm bestaan ook, maar die zijn minder populair.

Hoe wordt LSD gebruikt?

LSD wordt via de mond ingenomen, op of onder de tong gelegd of ingeslikt. Vaak wordt het onder de tong gelegd omdat het sneller werkt dan bij het inslikken

Wat is het effect?

LSD bereikt via het bloed de hersenen. LSD beïnvloedt de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. De werking van de zintuigen wordt door LSD verstoord. Je kan hierdoor hele rare belevingen hebben. Je kan bijvoorbeeld in plaats van muziek horen denken muziek te zien. Je hele systeem raakt in de war.
Kleuren, geluiden en vormen worden intensiever. Gezichten van mensen veranderen. In je beleving kunnen mensen er anders uitzien.

Een LSD trip is een heftige ervaring. De sterkte van een trip verschilt per persoon of per keer. Bij een lichte trip ben je high en heb je nog een beetje controle en overzicht. Bij een zware trip verdwijnt alle controle. Alles wat je ziet en voelt is in je beleving de werkelijkheid. Trip wordt ervaren als achtbaan. Je bevindt je tussen de realiteit en de trip. Dit kan soms wel uren duren. Sommige mensen ervaren dit als zeer angstig vooral als het om een “bad trip” gaat, waarin je de werkelijkheid en trip niet meer van elkaar kan onderscheiden. Een LSD-trip is onvoorspelbaar. De heftige positieve gevoelens kunnen omslaan in heftige negatieve gevoelens. In een trip kan je schakelen van positieve naar negatieve gevoelens en andersom. Dit kan heftige paniek veroorzaken, acute psychoses, verlies van gevoel van eigen persoonlijkheid. De positieve gevoelens zijn vaak het gevoel van euforie en heel veel energie.

Het effect bij inslikken merk je pas na 30 tot 90 minuten. Wanneer je het onder de tong legt merk je het effect vrijwel direct. De werkingsduur van LSD hangt onder andere van je gevoeligheid en de dosering af. Het kan 6 tot 8 uur duren, maar ook 12 uur of nog langer.
De na-effecten kunnen tot 24 uur aanhouden.

LSD is 48 tot 72 uur aantoonbaar in bloed en urine.

Risico´s

  • Je kan je erg ziek voelen, misselijk en overgeven.
  • Psychiatrische ziektes (depressie, psychose) kunnen verergeren, of langer duren.
  • Bij mensen met een psychiatrische ziekte zoals bijvoorbeeld een depressie of psychose versterkt LSD de aandoening.
  • Depressies en psychosen kunnen naar boven komen en langdurig narigheid veroorzaken. Hulpverlening of medische hulp is dan nodig.
  • Deelnemen aan het verkeer is zeer gevaarlijk als je LSD gebruikt hebt. Je waarneming is anders, waardoor je een gevaar bent voor jezelf en anderen in het verkeer.
  • Je kan een flashback krijgen na het gebruik van LSD. Soms kan je na maanden nog flashbacks krijgen van je LSD trip. Je beleefd alles opnieuw zonder de drug gebruikt te hebben. Dit kan beangstigend zijn.

Tips

  • LSD niet combineren met andere drugs of alcohol, dit kan heel gevaarlijk zijn.
  • Gebruik LSD alleen als je in goede geestelijke en lichamelijke gezondheid bent.
  • Gebruik LSD nooit als je alleen bent of met mensen die je niet kent.

Kan je verslaafd raken aan LSD?

Lichamelijk is LSD niet verslavend. Je kan psychisch verslaafd raken aan LSD bij regelmatig gebruik. Bij de meeste gebruikers blijft het gebruik van LSD hooguit bij een aantal keren.