Routekaart naar toegankelijke en passende geestelijke gezondheidszorg op Curaçao en Bonaire

27 mei 2025

De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) op Curaçao en Bonaire kan toegankelijker, beter afgestemd en preventiever. Dat blijkt uit het eindrapport van het onderzoeksproject GGZ-Carib, dat deze maand is afgerond. Het rapport bevat concrete aanbevelingen en implementatieplannen voor de versterking van de basis GGZ op beide eilanden.

Het project werd uitgevoerd in samenwerking tussen Mental Health Caribbean (MHC) Bonaire, GGz Curaçao en het Caribbean Biomedical and Health Research Institute (CBHRI), met financiering van ZonMw. Op basis van interviews, data-analyse en interactieve sessies met cliënten, zorgprofessionals en beleidsmakers is het GGZ-landschap op beide eilanden in kaart gebracht en zijn gezamenlijk kansen en knelpunten geïdentificeerd. Uit het onderzoek blijkt dat de organisatie van de GGZ op de eilanden sterk verschilt. Op Bonaire is de GGZ gecentraliseerd binnen MHC, wat zorgt voor korte lijnen, maar ook leidt tot kwetsbaarheid bij personele druk en beperkte keuzemogelijkheden voor cliënten. Curaçao kent juist een versnipperd zorglandschap, met veel verschillende aanbieders en weinig structurele afstemming of samenwerking.

Hoewel beide eilanden kampen met uitdagingen zoals lange wachttijden, beperkte laagdrempelige zorg en hardnekkig stigma rond psychische problematiek, verschillen de onderliggende oorzaken en benodigde oplossingen. Voor Curaçao wordt onder andere de invoering van een uniform triagesysteem, een centraal digitaal verwijsplatform en uitbreiding van preventieve GGZ geadviseerd. Voor Bonaire ligt de nadruk op heldere taakverdeling tussen organisaties, vroegsignalering via volksgezondheid en onderwijs, en versterking van wijkgerichte ondersteuning.

Het volledige rapport “GGZ-Carib: een routekaart naar passende en toegankelijke basis GGZ op Curaçao en Bonaire” is te lezen hier: Eindrapportage GGZ-Carib onderzoek